Produksjon
av urteekstrakter
Den årlige syklusen på Herrens Mark begynner på våren. På denne tiden både høster og sår vi løvetannen vår.

I begynnelsen av mai står løvetannplantene våre lysende gule, og de grønne bladene er sprøe og fylt av saft og kraft. Vi høster både blomster og blader om våren, og om høsten står røttene for tur. I likhet med gulerøtter og pastinakk er høsten høysesong for løvetannrøtter, og de er fullspekket av vitalitet på denne tiden av året.
Rødkløveren høstes mellom de to løvetannsesongene. Rødkløveren når sitt maksimale innhold av nærende stoffer midt på sommeren, når den er på nippen til å blomstre. Rødkløverekstraktet blir deretter brukt i produktene REGOMEO og REGOROS.
Sist, men ikke minst dyrker vi mindre mengder av salvie, mynte og sitronmelisse som høstes når de er i sesong, og tilsettes REGOMEO.
PRESSING
Rett etter innhøstingen fylles blomster og røtter i produksjonshallens 6 x 1½ meter store tank. Den store, sylinderformede tanken i rustfritt stål ble i sin tid laget til energiselskapet Dong i forbindelse med klimatoppmøtet COP15 i København. Formålet den gangen var fremstilling av bioetanol. Nå lager den liter på liter med ekstrakt.
Massen varmes opp under kontrollerte forhold, slik at væsken trekkes ut. Deretter blir innholdet i tanken sendt videre til pressen. Pressesaften fylles i en av de 15 store 20 000 liters tankene i kjølerommet, mens den overflødige massen blir kjørt tilbake på jordene og pløyd ned, full av næring til neste runde med avlinger.


FERMENTERING
Én av de viktigste prosessene i produksjonssyklusen finner sted i de store tankene. Det er nemlig her vi fermenterer – eller gjærer – ekstrakten ved hjelp av melkesyrebakterier. Ekstrakten podes med en podekultur melkesyrebakterier, og fermenteringen settes sakte i gang. Fermenteringen produserer også kullsyre, og det krever erfaring og kunnskaper å styre prosessen og sørge for at kullsyren dampes av før ekstrakten tappes.
Under fermenteringen faller pH-verdien på ekstrakten til ca. 4. Under disse forholdene er det ingen bakterier bortsett fra melkesyrebakteriene som overlever.
På denne måten virker fermenteringen med melkesyrebakterier konserverende, og gjør det unødvendig å tilsette alkohol eller andre konserveringsmidler.
PAKKING
Når ekstrakten er fermentert og tilstrekkelig lagret, føres den gjennom en slange tilbake til de gamle fløyene i gårdsbygningen, hvor pakkingen foregår.
Her fyller en spesialbygget maskin ekstrakten i lufttette poser som sørger for at ekstrakten ikke blir utsatt for oksygen.
Bag-in-box-løsningen, som det heter, hindrer at ekstrakten kommer i kontakt med luft, og sørger derfor for at ekstrakten har lang holdbarhet.


NY PRODUKSJONSHALL
Til tross for at to av de fire fløyene som omgir gårdsplassen på Broendegården, er viet til produksjonen, ble det nødvendig å utvide med en ekstra produksjonshall i 2017. Den nye hallen har et grunnplan på 750 kvadratmeter, og med kledning av varmebehandlet furu glir den vakkert inn i det omkringliggende landskapet.